Lotus пак ще забие звучен шамар на всички, които го отписват. Легендарната марка, разработила толкова много системи за конкуренцията, най-накрая ще представи хибрид. Изключително мощното купе с 414 к.с. разполага с два електромотора и малък бензинов 1.2 литров двигател/генератор.

Системата е подобна на тази в хибридния Opel Ampera – през нощта батериите (17 kWh) се зареждат от контакта, после Evora 414E изминава 55 км без нито грам вредни емисии. Когато обаче електричеството свърши се включва изключително икономичният трицилиндров 1.2 литров двигател. Той не задвижва автомобила, а захранва батериите. Но това не е единственото интересно в Evora-та. Електромоторите, както казахме са два… Разположени са по един за всяко едно от задните колела. Това е наложило разработката на специален софтуер, който да контролира подаването на мощност, нещо като ESP за два мотора. Мощността, която получава всяко едно от колелата е 207 к.с., а въртящият момент – по 535 Нм! Дали инженерите на Lotus са се справили!? Искрено се надяваме всичко това да работи, защото звучи СТРАХОТНО!

Lotus Evora хибрид
Lotus Evora хибрид

Клиентите сами ще избират какъв звук да издава двигателя – на V6, V12 или друг.  Аудио системата с удоволствие ще го възпроизведе… 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.