Много често се водят спорове, дали е възможно наливането на масла за мотори в автомобил и как да разпознаваме двата вида смазочни течности. По-долу ще стане дума за тези въпроси и ще видим какво ще се случи при продължителното използване на моторния лубрикант на автомобила в двигателя на мотора.

Има ли разлика между маслата на коли и мотори

Автомобилното моторно масло няма необходимите характеристики за да издържи на екстремните условия на работа, присъщи за мотоциклетите. Вискозитетът им е различен и като цяло условията на работа са много по-агресивни, поради което автомобилната смазочна течност няма да се справя добре с предназначението си.

В това за мотори се използват допълнителни добавки, подобряващи устойчивостта на масления филм при високи температури и обороти. Подобряват още охладителните способности и антикорозивните свойства и пенливостта на течността. Преди години (90-те), четиритактовите двигатели можеха да работят с автомобилно моторно масло, но към днешна дата не е препоръчително.

Какво ще стане, ако използваме твърде дълго автомобилно масло в двигател на мотор

С оглед на значително по-високите скорости и обороти, които мотоциклетите развиват в сравнение с автомобилите, то рискът от неустойчивост на масления филм върху триещите се повърхности може да доведе до сухо триене. Това от своя страна ще предизвика повишено износване, загряване и дори е възможно тотално да блокира двигателя. 

От друга страна, моторите са оборудвани с по-специфичен съединител, който е наричан “мокър”. Той се смазва от моторното масло на двигателя и при употребата на обикновено, той започва да се “хлъзга” и ще доведе до състояние на неизправност и нужда от смяна.

Кой вид е правилният за мотоциклети

Когато избираме вида на използваното моторно смазочно вещество за мотори е необходимо на първо място да се съобразим с препоръките на производителя от придружаващата документация. На следващо, трябва да се насочим към щанда с продукти от съответната категория и да се ръководим по обозначенията. Ако основно съществуват три вида, то ето кое за какви условия е предназначено:

  • минерално – създадено е от рафинирани продукти с нисък процент на синтетичните добавки (до 20%) и се препоръчва за мотоциклети със сух съединител;
  • полусинтетични – тук вече имаме висок дял на синтетичните компоненти (до 30-50%) и са предназначени за нискокубатурните двигатели;
  • синтетично – над 40-50% от компонентите са синтетични и се препоръчват за употреба в спортните изпълнения на съвременните мотоциклети.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.